single

Nadzwyczajne właściwości pokrzywy zwyczajnej

Natura obdarzyła pokrzywy masą użytecznych właściwości, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii.

Pokrzywa – co niej wiemy

Pierwsza znajomość pokrzywy z reguły występuje w dzieciństwie. Ze względu na piekące liście długo pozostawia niemiłe wrażenie. Pokrzywa charakteryzuje się pędem wysokości do 1,7 m, z pełzającym kłączem i piekącymi włoskami. Rośnie bardzo aktywnie i głównie jak chwast, kwitnie do połowy lata i owocuje do września. Natura nie nadała pokrzywie jasnych kolorów ani pięknych kwiatostanów, co pozwala jej łatwo ukrywać się wśród innych krzewów. Z powodu kłujących cierni często używano ją do magicznych rytuałów. Znacznie bardziej przenikliwi okazali się starożytni greccy i rzymscy lekarze. Dioscorides zalecał stosowanie soku z pokrzywy na dolegliwości żołądkowe i jelitowe, choroby ropne i alergie. O pokrzywie, jako lekarstwie na wypadanie włosów, wspomina autorka poematu medyczno-botanicznego z XI wieku „Odo z Meny”. Średniowieczni lekarze leczyli nią zatruciem ołowiem, a także podawali liście pokrzywy i sok na ropne rany i przetoki. We współczesnej medycynie, podobnie jak w przemyśle spożywczym, stosuje się liście, kłącza i nasiona, tylko kilka rodzajów surowców pokrzywowych. Najpopularniejszy lek, w którym oprócz innych składników występuje ekstrakt z pokrzywy to Allahol. Lek ten jest stosowany jako środek żółciopędny i przeczyszczający.

Produkty z pokrzywy są popularne w kuchni i kosmetologii. Zielone części dodaje się do zup, kapuśniaka i barszczu, a świeże liście są używane jako nadzienie do ciast i sałatek witaminowych. Odwar z pokrzywy to doskonały środek na odbudowę włosów, a ekstrakty z surowców wchodzą w skład wszelkiego rodzaju kremów i balsamów do pielęgnacji ciała. Pokrzywa jest również używana jako pasza dla świń i ptaków.

pokrzywa zwyczajna

Lecznicze właściwości pokrzywy

Więc do czego służy pokrzywa? Przede wszystkim roślina jest bogata w skład multiwitaminowy. Są to kwas askorbinowy, pantotenowy, mrówkowy, kawowy, ferulowy, P-kumarowy, garbniki, substancje białkowe i azotowe oraz karotenoidy, a także witamina K, naturalny rozrusznik - glikozyd pokrzywki, aminokwasy i inne niezbędne dla organizmu pierwiastki. Dzięki tym użytecznym właściwościom napary z pokrzywy poprawiają pracę układu pokarmowego, działają żółciopędnie, normalizują metabolizm lipidów i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Obecność witaminy K nadaje roślinie właściwości hemostatyczne i zmniejszające przekrwienie, a lektyna białek roślinnych - właściwości antytoksyczne. Obecny w pokrzywach chlorofil działa immunostymulująco, wspomaga gojenie się uszkodzonych tkanek oraz wspomaga wzrost włosów. Badania na zwierzętach wykazały, że napary z liści pokrzywy mogą zmniejszać cukrzycę, zwiększać poziom hemoglobiny i normalizować układ sercowo-naczyniowy.

Kosmetologia

Pokrzywa jest często stosowana w kosmetyce: dzięki zawartym w niej fitoncydom ma właściwości dezodoryzujące i dezynfekujące. Sok z pokrzywy lub wywar ze świeżych, lub suchych liści uważany jest za najlepszy do pielęgnacji włosów. Po dodaniu do wody spłukuje się nim umyte włosy. Lecznicze substancje pokrzywy wzmacniają włosy, korzystnie wpływając na ich strukturę, wzbogacając je w przydatne substancje. Dzięki temu już po kilku aplikacjach włosy stają się bardziej bujne, lśniące i mają zdrowy wygląd. Pokrzywa, będąca naturalnym magazynem witamin, zwiększa odporność organizmu na różne bakterie i wzmacnia układ odpornościowy, dlatego jest stosowana w leczeniu chorób skóry, gojeniu ran i wzmacnianiu wzrostu włosów.

Preparaty z pokrzywy są przeciwwskazane w przypadku indywidualnej nietolerancji i mogą być niezgodne z niektórymi lekami. Na przykład płynny ekstrakt z pokrzywy stosowany jednocześnie z lekami przeciwdepresyjnymi może prowadzić do depresji ośrodkowego układu nerwowego.